set1.jpgset5.jpgset4.jpgset2.jpgset3.jpg

Suoralämmitin lämpimän veden tuottoon

Suoralämmitintä käytetään varaajan matalalämpöisen käyttöveden jälkilämmitykseen tarvittaessa, jolloin saadaan tuleva lämmin vesi halutun lämpöiseksi. Varaajan lämpötila pidetään alhaisena silloin, kun aurinkolämpöä ei ole saatavilla tarpeeksi, jolloin aurinkokeräimistä saatava lämpö varaajaan suurenee pienemmän lämpötilaeron avulla. Matala, n. 30 asteinen lämminvesi varaajasta lämmitetään lopulliseen haluttuun lämpötilaan esim. 50 astetta suoralämmittimen avulla, joka on kytketty lämminvesijohtoon. Suoralämmitin lämmittää veden vain tarvittaessa ja asetettuun lämpötilaan asti säätyvällä teholla. Veden sähköllä lämmittämisessä suoralämmitin on kaikista energiatehokkain, koska lämpöhukka on pieni verrattuna varaajalla lämmittämiseen.

Lämpimän veden suoralämmitin

Lämpimän veden lähtöön kytkettävä 11kW suoralämmitin lämpötilan säädöllä

Vesikiertoisen lämmityksen suoralämmitin

Lämmityksen suoralämmitin asennetaan lämmityspiirin lähtöön ja sitä ohjaa lämmönsäädin, jossa on ulko- ja sisäanturit. Suoralämmitin toimii vain kun varaajasta saatava lämpö ei riitä lämmityspiirille asetettuun lämpötilaan. Pienessä lämmitystarpeessa tämä suoralämmitin voi olla yksin esim. mökin lattialämmön tuottajana ilman lämminvesivaraajaa.

Lattialämmityksen suoralämmitin

 

Suoralämmitin yleisissä tiloissa

Suoralämmitintä voidaan käyttää lämpimän veden tuottoon paikallisesti juuri siellä missä lämmintä vettä tarvitaan. Esim. hotellien, huoltamoiden ja lentokenttien WC tilojen käsipesu voidaan varustaa suoralämmittimillä, jolloin pitkät lämminvesilinjat voidaan jättää pois kokonaan ja tuoda tiloihin vain kylmävesiputket. Suoralämmitin lämmittää veden asetuksen mukaiseen lämpötilaan. Mahdollista on asentaa myös tarkoitukseen suunniteltu hana, jossa on lämmitin valmiina asennettuna.

Suoralämmitin yleisissä tiloissa Suoralämmittimen kaaviokuva

Suoralämmitin yleisissä tiloissa ja asennuksen kaaviokuva

Copyright Suomen Ekotalot 2016